Scurt istoric al asociatiei ProEuropa
Domnul Pantea Alexandru, ex-procuror si avocat in Romania, dupa ce s-a judecat cu Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului Strasbourg din anul 1994 pana in anul 2003 a castigat un proces foarte important pentru democratia din Romania.

Astfel s-a pronuntat hotararea nr. 33343 din 3 iunie 2003 a Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care Statul Roman a fost condamnat pentru un numar de 9 abuzuri, respectiv incalcari ale Drepturilor Omului fata de domnul Pantea Alexandru, fiind obligat sa-i plateasca acestuia suma de 40.000 EURO prejudiciu material si moral si 6.000 EURO cheltuieli judiciare, pentru abuzurile dovedite ale Justitiei Romane deoarece in Romania din anul 1994 si pana in anul 2003 nu a castigat nici un proces epuizand toate caile de atac din Romania asa cum prevede regulamentul CEDO.

Dupa pronuntarea hotararii nr. 33343 din 3 iunie 2003 si mediatizarea acestei hotarari in tarile din Uniunea Europeana, America, Rusia si Romania, domnul prim ministru din acel timp Nastase Adrian l-a invitat pe domnul Pantea Alexandru la sediul guvernului si i-a cerut acestuia scuze din partea fostelor guverne si guvernului condus de domnia sa.
        

Totodata domnul prim ministru l-a invitat in biroul domniei sale si pe domnul Ponta Victor, consilierul domniei sale in acel timp, care a si participat la o parte din discutii si au decis luarea unei initiative pentru a schimba dispozitiile codului de procedura penala privind arestarea preventiva, procurorii nemaifiind considerati magistrati si avand doar drepturi de retinere pentru 24 de ore, la fel si organele de urmarire penala, arestarea preventiva fiind atributul judecatorilor, care sunt adevaratii magistrati in sensul Constituriei Romaniei si a legislatiei europene.

Tot cu ocazia acestei intalniri cu Domnul Pantea Alexandru, domnul prim-ministru afland despre abuzurile si torturile la care sunt supusi detinutii in penitenciarele romanesti, relatate de domnul Pantea Alexandru si confirmate si de hotararea CEDO din 3 iunie 2003, a decis sa initieze si masuri de schimbare si democratizare a legislatiei privind executarea pedepselor din penitenciarele din Romania si demilitarizarea personalului din penitenciare, stabilind noi drepturi pentru persoanele aflate in detentie in spiritul umanismului si a legislatiei europene

Ca urmare s-au modificat prevederile codului de procedura penala privind retinerea si arestarea preventiva, ca efect al hotararii CEDO din 3 iunie 2003 si a discutiilor domnului avocat Pantea Alexandru cu domnul prim-ministru Adrian Nastase si la data de 1 iulie 2003 s-a promulgat legea 281/2003, privind modificarea codului de procedura penala si legea executarii pedepselor.

Imediat dupa ce domnul Pantea Alexandru a iesit din biroul domnului prim-ministru Adrian Nastase prin intermediul jurnalistului Flavius Popa de la ziarul Ziua, domnul Pantea Alexandru a fost invitat si la domnul Traian Basescu care era primarul Bucurestiului, unde au discutat aproximativ 1 ora domnul Traian Basescu aratandu-se foarte afectat de abuzurile Justitiei Romane si de abuzurile din penitenciare, salutand intentia domnului Pantea de a infiinta Asociatia ProEuropa si chiar oferindu-i sprijin in acest sens, dar domnul Pantea nu a mai apelat la domnul Traian Basescu care devenise Presedintele Romaniei deoarece nu dorea sa se creeze suspiciunea ca este afiliat vreunui partid politic.

Domnul avocat Pantea Alexandru a decis impreuna cu copii acestuia, Pantea Remus si Pantea Romulus care sunt tot avocati si care au fost grav afectati de suferintele tatalui lor si de tortura la care a fost supus in penitenciare, sa infiinteze Asociatia ProEuropa.

In urma obtinerii dovezii disponibilitatii denumirii de la Ministerul de Justitie prin avizul 24967 din 15.03.2004 si a avizului Ministerului Integrarii Europene nr. 5941 din 06.04.2004 si avizul Ministerului Afacerilor Externe a Romaniei nr. A5/579 din 16.04.2004 pe baza actului constitutiv autentificat sub numarul 1918 din 25 martie 2004 la biroul notarului public si statutul asociatiei autentificat sub nr. 1919 din 25 martie 2004 la notarul public, prin incheierea nr. 420 din 14 mai 2004 a judecatoriei Zimnicea, s-a admis cererea pentru constituirea asociatiei ProEuropa I.L.E.D.O.R.A.V.N.D. fiind inscrisa in registrul special de la Judecatoria Zimnicea nr. 2 din 21 mai 2004, pentru o perioada NEDETERMINATA.

Scopul constituirii acestei asociatii a fost si este dupa cum urmeaza:
- Iimplementare a legislatiei europene in Romania, prin modernizarea si democratizarea legislatiei neocomunisto-ceausiste.
- pentru a veni in sprijinirea oricarei persoane careia i s-au incalcat drepturile omului pentru repararea echitabila a pagubelor materiale si morale suferite si tragerea la raspundere disciplinara, civila si penala a persoanelor vinovate de incalcarea acestor drepturi indiferent de functiile acestora.
Prezentare ex-procuror si avocat Pantea Alexandru, fondatorul asociatiei ProEuropa
Data si locul nasterii – Subsemnatul PANTEA ALEXANDRU, m-am nascut la data de 3 august 1947 in Beius, jud. BIHOR, parintii fiind oameni muncitori care nu au facut niciodata politica.

Traditia familiei, de ardeleni originari care incepe din trecutul imperiului austro-ungar, fiind urmasii lui Pintea Grigorie, fost ofiter in Armata Austriaca cunoscut ca si Pintea Viteazul, a fost sa nu faca politica de nici un fel, deoarece stramosii au lasat ca dorinta aceasta cerinta.

Am urmat cursurile Scolii Generale, apoi cursurile Liceului “Samuil Vulcan”, unul din Liceele cu traditie din Ardeal, fiind al doilea Liceu infiintat in anul 1828 cu predare in Limba Romana din Ardeal, dupa liceul din Blaj si am terminat liceul in anul 1965 seria 137 avand colegi romani, germani, unguri si evrei cu care am avut relatii foarte bune si pe aceasta cale apelez la toti colegii care mai traiesc pentru a se pronunta in scris asupra Asociatiei ProEuropa si a scopurilor acesteia pentru o democratizare reala a Romaniei si oferirea unor garantii reale si nu imaginare cu privire la respectarea drepturilor omului, pentru eradicarea mentalitatii neocomunisto-ceausiste si influenta fostei securitati si a urmasilor acestora, care au jefuit fara mila Romania aducand-o pe ultimul loc din tarile Uniunii Europene, prin confiscarea Revolutiei de la Timisoara, desi este cea mai frumoasa si bogata tara din Uniunea Europeana.
Dupa liceu, am reusit la Facultatea de drept “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi pe care am terminat-o cu Diploma de Licenta in Drept, specialitate drept - diplomat universitar, cu media 9. Inca din Facultate am dat dovada ca sunt preocupat de Drepturile Omului, sustinand lucrarea de Licenta la Drept Constitutional, sub supravegherea marelui profesor Benditer, cu tema “DREPTURILE OMULUI” in Romania. M-am remarcat prin activitate sportiva de performanta la clubul C.S.M.S Iasi, obtinand si locul 1 pe tara la studenti, categoria usoara box, haltere si culturism. Si pe aceasta cale apelez la toti colegii de facultate sa ma contacteze pentru a-si exprima parerea cu privire la scopul Asociatiei ProEuropa si pentru a fi recunoscut prezint trei poze din acel timp.
Imediat dupa terminarea Facultatii de Drept, in luna iulie 1970, cu Talonul 664 din 2.07.1970, am fost repartizat de catre Ministerul Invatamantului la Procuratura R.S.R, pe baza mediei obtinute cu ocazia absolvirii Facultatii si a comportamentului din facultate si din viata sociala, avandu-se in vedere ca parintii si familia nu au facut politica de nici un fel si nu au avut condamnari sub nici o forma.

Am inceput activitatea de Procuror in cadrul Procuraturii R.S.R. cu data de 1 august 1970, fiind cel mai tanar Procuror din Romania. Numirea in Procuratura a subsemnatului Pantea Alexandru si inceperea activitatii la Parchetul Judetului BIHOR, a starnit puternice obiectii si reactii adverse din partea activului Partidului Comunist Roman din judetul Bihor, respectiv in principal din partea procurorului sef Olah si a altor cativa procurori numiti pe criterii politice care erau contrariati de numirea mea ca procuror fara avizul Activului P.C.R..

In anul 1971, m-am transferat in interesul serviciului la Procuratura din Judetul Teleorman, unde din nou am intrat in conflict cu activistii de Partid si cu Procurorul - Sef al Judetului Toma Radu, un obedient al Partidului, pentru imixtiuni in activitatea mea profesionala privind rezolvarea unor dosare, privind membrii P.C.R. In perioada septembrie - octombrie 1973 am promovat examenul de procuror cu media 8,20 la Parchetul General al Romaniei din Bucuresti.

In perioada 1972 - 1973 am urmat Cursurile Scolii de Ofiteri de la Radna “Detasamentul Paulis”, pe care le-am terminat cu gradul de sublocotenent (specialitatea spionaj si contraspionaj militar), fiind coleg printre altii si cu nepotul generalului Pacepa Mihai, cu care am fost si sunt in relatii stranse de prietenie si pe aceasta cale solicit si din partea acestor colegi de la Scoala de Ofiteri si cadre militare sa ma contacteze pentru a-mi impartasi ideile dansilor cu privire la Asociatia ProEuropa, drept pentru care public si o poza de la scoala de ofiteri.
Deoarece tatal subsemnatului Pantea Alexandru, s-a imbolnavit de cancer in anul 1974, m-am transferat la Procuratura Judeteana Salaj, in orasul Simleul Silvaniei, cu speranta ca renumitul doctor Puscas Ion, imi poate salva tatal, ceea ce nu s-a intamplat.

La Parchetul Judetean Salaj am intrat din nou in conflict cu activistii P.C.R. si Procurorul Sef al Judetului Muresan si Procuror Sef Pop Florica, membrii P.C.R., ofiteri acoperiti ai securitatii si aserviti total Partidului Comunist Roman.

Datorita presiunilor si abuzurilor sesizate de mine ca si procuror in activitatea mea, am decis sa ma transfer din cadrul Procuraturii, solicitand transferul pe care l-am motivat dupa cum urmeaza: “SOLICIT TRANSFERUL DIN PROCURATURA R.S.R DE SCARBA FATA DE CORUPTIA SI IMPLICAREA PARTIDULUI IN ACTIVITATEA PROCURATURII”.

Activistii P.C.R. si in principal fostul Prim – Secretar al Judetului Salaj, ulterior Prim - Secretar al Judetului Bihor, numitul TULAI LAUREAN, s-au razbunat pe subsemnatul Pantea Alexandru, in anul 1984 inscenandu-mi un proces, in timp ce eram in misiune pentru Serviciul de Contrainformatii a armatei pe granita romano-maghiara din zona Valea lui Mihai, Judetul Bihor, unde au incercat sa ma omoare, pentru a acoperi infratiunile comise de acestia si oamenii lor.

Revolutia din 1989, m-a gasit in orasul Timisoara, unde locuiam cu sotia si cei doi copii Pantea Remus si Pantea Romulus Alex, intreaga familie participand activ la Revolutia din Timisoara.

Subsemnatul Pantea Alexandru, am fost singurul Procuror roman si ofiter de Contrainformatii militare (contraspionaj) in rezerva, cu gradul de capitan in anul 1989 la Revolutie care nu am fost membru al P.C.R., respectand traditia familiei.

In timpul Revolutiei din Timisoara am tinut in permanenta legatura telefonica cu Statul Major al Armatei Romane, respectiv cu Maiorul Chetea Mircea, informandu-l atat pe el, cat si pe Generalul Milea ca in Timisoara nu actioneaza legionari, hortisti sau forte straine, manifestantii fiind muncitori, tarani si intelectuali din judetul Timis si judetele limitrofe care scandau "LIBERTATE", "JOS COMUNISMUL" si revendicau anumite drepturi cetatenesti.

In timpul Revolutiei am participat la manifestatii si cu cei doi copii, Pantea Remus si Pantea Romulus Alex, incepand cu data de 17.12.1989 si pana la 26.12.1989.

In acelasi timp am luat legatura cu Avocatii si Procurorii din Judetul Timis si cu alte persoane din toata tara, informand la data de 5.01.1990 conducerea F.S.N. de la Bucuresti despre crimele si persoanele vinovate din Timisoara si despre incercarea de musamalizare a descoperirii persoanelor vinovate.

In anul 1994, subsemnatului Pantea Alexandru mi-a fost inscenat din nou un dosar de terorism, sub pretextul ca as fi urmarit un atentat impotriva presedintelui din acel timp Ion Iliescu, aceasta inscenare fiind facuta de fostul ofiter de securitate Brinda Mihai, promovat dupa revolutie Seful Corpului de Control din Serviciul Secret al Ministerul de Interne, cu grad de general, probabil unul din agentii Serviciului Secret Roman recrutat de serviciile altor tari.

Ca urmare a acestor inscenari am fost arestat din data de 21.07.1994 pana la data de 07.04.1995, cand am fost pus in libertate, constatandu-se nulitatea absoluta a tuturor actelor de urmarire penala efectuate de "renumitul" procuror in abuzuri Damian Florin de la Parchetul Judetean Bihor, care a abuzat lucrand direct cu Ofiterul Brinda Mihai din Serviciul Secret, motivand arestarea prin faptul ca ma sustrag de la urmarire penala in timp ce generalul Brinda Mihai imi datuse indicatii sa fug in Rusia, desi stia ca pe numele se emisese mandat de arestare pe motiv ca ma sustrag de la urmarire penala, in mod cert urmarind sa fiu prins la granita si impuscat pentru a lichida un martor al crimelor comise la Timisoara si inainte de Timisoara.

Toata aceasta legendare a mea avea la baza faptul ca eu aveam un unchi Moceani Ion care facuse studiile in Rusia in acelasi timp cu Ion Iliescu si pe aceasta cale Brinda Mihai avea anumite scopuri de compromitere a subsemnatului Pantea Alexandru care cunosteam o serie de abuzuri-crime comise de catre acesta in Serviciul Secret al Securitatii Romane, unde activa sub numele conspirativ "Barbu", raportand direct la Comitetul Central al P.C.R., respectiv la Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu, dar probabil recrutat de catre conspiratorii din 1989. Aceasta situatie este cunoscuta si confirmata si de catre un functionar superior de la Ministerul Agriculturii ( probabil general in acel timp), care nu doreste in prezent sa-i fie publicat numele.

Deoarece in Romania nu se luau masuri pentru a se stabili adevarul in cazul abuzurilor comise fata de subsemnatul Pantea Alexandru si familia mea, am formulat Plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in anul 1996, care s-a inregistrat cu nr. 33343/96 si procesul a durat pana la data de 3 iunie 2003 cand C.E.D.O. a admis plangerea mea, constatand noua incalcari ale drepturilor omului si abuzuri ale autoritatilor romane si obligand Statul Roman sa-mi plateasca suma de 46.000 euro cu dobanzile aferente.

In acest timp Dl. Pantea Alexandru am inceput sa profesez meseria de avocat, in care sens m-am mutat in judetul Teleorman si am obtinut mai multe succese privind achitarea unor persoane trimise abuziv in judecata, de exemplu:
  • Cazul politistilor cpt. Marin Marius, inspector Slavu Emil si Agent Ilie Cristea din Politia Teleorman care au fost trimisi in judecata ca urmare a unor abuzuri ale fostului prim-procuror Nita si procurorul militar colonelul Surdescu, fiind achitati dupa un proces care a durat 4 ani
  • Cazul Dabu din Slatina care a primit despagubiri 30000 euro de la Statul Roman
  • Cazul unei persoane din judetul Vrancea care nu doreste sa ii fie dezvaluita identitatea, care a primit drept despagubiri suma de 200000 euro de la Statul Roman
  • In anul 2013 cazul ofiterului de Politie Barbor Bogdan, trimis in judecata in mod abuziv de catre DNA Bucuresti, de catre procurorii Bocsan Gheorghe si Seful Sectiei Penale Papici, care este in proces cu Statul Roman impreuna cu un alt Ofiter achitat Grama Danut solicitand suma de 240000 euro despagubiri
Subsemnatul Pantea Alexandru am formulat si o cerere de revizuire a procesului Generalului Stanculescu incercand sa demonstrez in cadrul revizuirii implicarea si a altor persoane vinovate pentru a atenua vinovatia generalului Stanculescu, formuland si o actiune la C.E.D.O. in numele generalului impotriva Statului Roman, dar generalul a refuzat continuarea procesului privind dezvaluirea adevarului in revolutia din Timisoara si a retras recursul de la ICCJ Bucuresti-Sectia 9 Judecatori. Stanculescu a retras recursul dupa ce a fost vizitat la penitenciarul Jilava de avocatul fostului general Pacepa Mihai si de concubina acestuia, pe care a si lasat-o mostenitoarea sa prin testament (detinem un original al testamentului plasat la o banca din Uniunea Europeana), deoarece nu a dorit sa contribuie la dezvaluirea adevarului privind revolutia din Timisoara, desi in cauza aveam si sprijinul generalului sovietic Gingiz Abdulaev seful comandoului sovietic care a actionat in Timisoara si in Romania, care era de acord sa prezinte probe in proces, in care sens a si scris romanul "Bezna sub soare".
Toate aceste abuzuri ale autoritatilor si in special ale unor procurori din Romania, probabil in legaturi cu fosta securitate fata de subsemnatul Pantea Alexandru precum si alte abuzuri fata de alti cetateni din Romania, m-au determinat pe minea si copiii mei, care sunt tot avocati, pe o parte din despagubirile in euro de la CEDO, sa infiintam ASOCIATIA PRO EUROPA, care are drept scop urmatoarele doua aspecte:
  1. Implementarea Legislatiei Europene a Drepturilor Omului in Romania si apararea victimelor nerespectarii acestor drepturi.
  2. Aducerea la cunostiinta cetatenilor romani a prevederiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului in EXTRAS
Pentru realizarea acestor obiective am conceput in masura in care vom gasi sprijin de la sponsori si Statul Roman, infiintarea si construirea in Orasul Zimnicea, judetul Teleorman a unui centru de primire a cetatenilor romani si straini care vor reclama incalcari ale dreptului omului in Romania, cu servicii gratuite.

Celelalte obiective ale asociatiei sunt prevazute in art. 7 din Statut.

Pentru informarea cetatenilor publicam STATUTUL Asociatiei Pro Europa in limbile Romana si Engleza, respectiv Art. 2, 3, 4, 5 si 7, cu precizarea ca acest Statut a fost avizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Integrari Europene, Ministerul de Justitie si Hotararea Judecatoreasca.

Actul constitutiv al Asociatiei ProEuropa in limbile Romana si Engleza

Membrii fondatori ai Asociatiei Pro Europa: Pantea Alexandru, Pantea Romulus Alex si Pantea Remus Alexandru Scopul real al asociatiei ProEuropa este de a veni in sprijinul cetatenilor romani din tara si strainatate pentru a-si rezolva toate problemele privind incalcarea drepturilor lor fundamentale, conform si legislatiei europene pe care incearca sa o implementeze in Romania si de a informa prin organizatiile similare din Uniunea Europeana populatia din aceste tari despre acapararea intregii puteri economice si politice din Romania de catre ofiterii superiori de securitate neo-ceausisti si familiile lor, prin prezentarea de probe in acest sens.

In vederea realizarii scopurilor propuse, Asociatia ProEuropa va infiinta un centru in Transilvania, judetul Bihor pentru cetatenii maghiari si germani, care va fi condus de doamna Bunta Maria, absolventa a institutului Goethe, si un centru pentru romanii din Anglia si Italia care va fi condus de domnul Olea Eugen.

Sub acest aspect am scris mai multe carti in limba Romana si alte limbi pe care doresc sa le public si in care prezint fata hidoasa a unor conducatori a Procuraturii comunisto-ceausiste, a Militiei, Securitatii si cadrelor din aresturile si penitenciarele Romaniei care au comis cele mai crunte abuzuri contra populatiei, arestari la ordin, crime si asasinate, precum si musamalizarea de catre autoritatile post-revolutionare a descoperirii acestor crime ale comunismului neo-ceausist si incercarea de a arunca vina pe unii executanti cu functii si grade mici. Manuscrisele originale ale acestor carti sunt depuse in tarile din Uniunea Europeana, asteptand doar sa fie publicate.

In toata viata si activitatea mea am fost aparat si calauzit de Dumnezeu, care m-a salvat de nenumarate ori de la moarte, fapt pentru care deviza mea si a Asociatiei ProEuropa a fost si este NIHIL SINE DEO (nimic fara Dumnezeu).